Intake
Het eerste consult bestaat uit een uitgebreid gesprek. Hierbij wordt ook vaak gebruik gemaakt van vragenlijsten.
Tijdens deze intake inventariseren we de klachten en zoeken uit wat de onderlinge samenhang is. Ook proberen we een verband te leggen met oorzakelijke factoren.
De therapeut zal u uitgebreid uitleg geven over uw klachten. Hierna stellen we samen een behandelplan op, waarin we een behandeldoel vastleggen.
Behandeling
Het tweede consult zal begonnen worden met de eigenlijke behandeling.
De psychosomatische fysiotherapie maakt naast de algemene fysiotherapie gebruik van een aantal verschillende elementen. In samenspraak met u wordt daaruit een individueel behandelplan samengesteld wat het meest past bij u, uw klachten en omstandigheden.
Onderdelen van de behandeling kunnen zijn:
- Ontspanningstherapie. Er wordt gebruik gemaakt van oefeningen uit verschilende methodes zoals: spierontspanning, autogene training, mindfulness, haptonomie, lichaamswerk, myofeedback en ademtherapie. Oefeningen zijn zowel lang als kort, aktief of juist passief en in verschillende houdingen. Er wordt gezocht naar die methode die voor u het effectiefst is: maatwerk.
- Adembewustwording en ademtherapie. Voor meer informatie over adem- en ontspanningstherapie klik hier.
- Oefeningen ter verbetering van het lichaamsbewustzijn
- Massage
- Gedragsmatige begeleiding
- RET therapie. Dit is de afkorting van Rationeel Emotieve Therapie. Gevoel en gedrag worden in belangrijke mate bepaald door onze gedachten en die kunnen we zelf veranderen. RET doet een beroep op uw gezonde verstand en helpt u anders denken, voelen en doen. Hierdoor leert u problemen effectiever te hanteren.
- stressmanagement
Chronische pijnklachten
Bij de behandeling van chronische pijnklachten wordt er naast de bovengenoemde vormen van therapie ook veel aandacht besteed aan het verbeteren van de lichamelijke belastbaarheid door aangepaste training. Daarnaast is er ook veel ruimte voor uitleg en begeleiding.